maanantai 18. marraskuuta 2013

Keskustan valtuustoryhmän budjettipuhe

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Talousrintamalta ei ole saatu viimeisen vuoden aikana montaa positiivista uutista, ei koko kansantaloudessa, kuntataloudesta puhumattakaan.  Tuotannollisia työpaikkoja karkaa maamme rajojen ulkopuolelle, yt:t pyörivät ja satoja ja tuhansia ihmisiä ajetaan kilometritehtaalle myös tilanteissa, joissa se ei ole aivan välttämätöntä. Vaikeuksia vielä lisätään ihan omatekoisin keinoin. Maltillisen palkkaratkaisun saavuttaminen oli hyvä saavutus ja toivottavasti omiaan säilyttämään työpaikkoja. Mutta edelleen löytyy niitä ryhmiä, jotka ovat valmiita laittaman vaikka koko kansantalouden polvilleen.

Työllisyystilanteen kehittyminen on Vantaankin talouden avaintekijöitä. Jokainen työtön, joka saa töitä, on hyvä veronmaksaja. Työllisyystilanteen parantamiseksi on toimittava kaikin mahdollisin keinoin. Uusi elinkeino-ohjelma on toiveita herättävä, työllisyyspalveluissa tehdään hyvää työtä, ja kaikilla toimialoilla on merkittäviä mahdollisuuksia. Hankintojen kilpailutus on hoidettava niin, että myös paikallisilla pienyrityksillä on todellinen mahdollisuus osallistua niihin.

Oma lukunsa on yritysten voittojen jääminen omaan kansantalouteemme. Pidämme erittäin tärkeänä huolehtia siitä, että Vantaa ei käytä hankintojen ja palvelujen tuottajina sellaisia yrityksiä, jotka siirtävät voittonsa veroparatiiseihin. Tästä on valtuuston enemmistön tahto, olihan hiljattain asiaa koskeneen aloitteen allekirjoittajina peräti 47 valtuutettua. Asia ei saa jäädä siihen, että aloitteeseen on annettu vastaus.

Budjettiesityksen perustana on talous- ja velkaohjelma, johon me keskustalaiset olemme sitoutuneet. Katsomme, että talous- ja velkaohjelmassa asetettu taso on se, minkä mukaan edetään, mutta toki niissä raameissa on voitava keskustella ja myös valita eri vaihtoehdoista. Taloustilannetta on seurattava tarkkaan ja ryhdyttävä nopeastikin korjaaviin toimenpiteisiin. Kaupunkikonsernia on myös johdettava kokonaisuutena, mikä edellyttää valtuuston laajempaa roolia tytäryhtiöiden tavoiteohjauksessa.

 Me keskustalaiset emme tänään kannata veroprosentin nostoa. Jos siihen mennään, sen on oltava osa johdonmukaista taloussuunnittelua ja sillä täytyy olla todellista vaikuttavuutta. Jos taloustilanne vaikeutuu yhtään lähivuosina, veronkorotus lienee tämänkin valtuustokauden listalla, mutta kertaluonteisena, ei vuosittain toistuvana rutiinina.

Meitä vantaalaisia osoitellaan suuren velkamäärän vuoksi. Vastauksemme siihen on, että Vantaa on viime vuosina vauhdittanut metropolialueen kasvua enemmän kuin naapurit Helsinki ja Espoo. Etenkin Kehärata ja Kehä III:n investoinnit selittävät merkittävältä osin velkamääräämme. Kun nämä hankkeet ovat valmiit, on suuri investointibuumi Vantaan osalta ohi. Sitten on aika keskittyä määrällisen kasvun sijaan palvelujen laadulliseen kehittämiseen. Sen vantaalaiset ovat ansainneet.

Haluamme antaa kaupunginjohtajalle erityisen kiitoksen talousarvion valmistelussa tehdystä sangen ratkaisevasta muutoksesta. Lautakuntakäsittelyn jälkeen kaupunginjohtajan ehdotuksessa on lisätty sosiaali- ja terveystoimen määrärahoja reilut 12 milj. euroa. Pitkin vuotta olemme kuulleet viestejä siitä, että erikoissairaanhoidossa, lastensuojelussa ja toimeentulotuessa on runsaasti ylityspaineita. On hyvä, että viesti tuli kuulluksi tällä tavalla. Muutoinkin pitäisi olla valmiuksia korjaaviin liikkeisiin. Olisimme suoneet, että sama korjaus olisi tehty koulujen osalta. Ryhmämme mielestä Hevoshaan ja Tuomelan koulujen tulee jatkaa.

Kunnallistalouteen kohdistuu monia uhkatekijöitä ja yhtenä suurimmista ovat valtion toimenpiteet. Valtionosuuksia leikataan eikä sille näy loppua. Näyttää siltä, että kunnille asetettavia velvoitteita pikemminkin lisätään kuin vähennetään. Kuntarakenne- ja sotesoppa on sellainen, että sillä on ainakin tehokkaasti sekoitettu kuntakenttää ja sidottu aikaa, energiaa ja rahaa monenmoisiin selvityksiin. Monelle se avautuu toimivien palveluiden ja hyvien rakenteiden hajottamisena. Vaatii todella suurta mielikuvitusta löytää noista hankkeista jotain, mikä toisi säästöjä tai tehokkuutta edes pitkällä aikavälillä. Pakon heiluttaminen ja ylimielisyys kuntapäättäjiä ja paikallista osaamista kohtaan ovat kirkas kruunu koko sotkulle.

Ennalta ehkäisevät toimet voivat olla parasta säästämistä. Äitiys- ja lastenneuvolajärjestelmä luotiin aikana, jolloin maamme oli tosi köyhä. Niiden merkitys koko väestön terveyteen on ollut aivan huima. Nyt tarvitaan vastaavia tässä ajassa olevia projekteja, joilla edistetään terveyttä ja hyvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä. KH:n neuvotteluissa esitimme kahta näihin tähtäävää asiaa; sporttikortin ikärajan laskeminen ja nuorten toimeentulotuen myöntäminen niin, että siihen liittyy aina sosiaalityö. Nämä kyllä myönnettiin tärkeiksi, mutta eivät tulleet hyväksytyksi ilmeisesti sen takia, että tulivat ns. väärästä suunnasta. Joskus takavuosina tapasin valtuustosalissa sellaista asennetta, että vain muutama henkilö ja muutama puolue saattoi tehdä esityksiä, joita hyväksytään. Juuri tänään minulla on sellainen olo, että tämä tympeä tapa on tekemässä paluuta. Toivottavasti olen väärässä.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Ryhmämme muut jäsenet käyttävät puheenvuoroja eri kysymyksiin kohdentuvista esityksistämme. Ryhmämme tulee yksityiskohtaisessa käsittelyssä tekemään muutosesityksiä ja jättämään lausumia. Ne noudattavat sitä linjaa, meillä oli kaupunginhallituksen budjettineuvotteluissa.
                            


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti