maanantai 18. marraskuuta 2013

Valtuustopuheeni toimeentulotuesta

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja muut kuulijat

Keskustan valtuustoryhmä esitti korineuvotteluissa seuraavaa lisäystä toimeentulotuen osalta:

”Toimeentulotuen etuuskäsittelyssä tulisi jatkossa käyttää vain sosiaalialan koulutuksen saaneita henkilöitä, koska heillä on kyky tunnistaa kirjallisista hakemuksista asiakkuuksia, joissa vakavaa syrjäytymisen uhkaa.  Toimeentulotuen käsittely tulee muuttaa alle 29- vuotiaiden osalta siten, että heillä on aina sosiaalityö etuuskäsittelyn rinnalla. Alle 29-vuotiaita toimeentulotuen saajia tulee jatkossa tukea, neuvoa ja palveluohjata sosiaalityön keinoin tapaamalla säännöllisesti pelkän etuuskäsittelyn sijaan.”

Esityksemme ei kuitenkaan saanut kannatusta korineuvotteluiden osalta, joten tuon sen nyt uudestaan vielä poliittiseen arviointiin tänne valtuustoon. Tulemme esittämään, että tämä tekstilisäys lisätään talousarviokirjaan ja sen pohjalta lähdetään toteuttamaan sosiaalityötä etuuskäsittelyn rinnalla.

Arvoisa puheenjohtaja,
vielä perustelen ja avaan tulevaa esitystäni.

Toimeentulotuen asiakkaana Vantaalla on n. 20 000 yksittäistä kuntalaista. Vuodelle 2014 on arvioitu budjettiin n. 54 miljoonaa euroa toimeentulotukea varten. Joka tarkoittaa 4,5% tuen tarpeen kasvua vuodessa. Valtion maksaa tästä lystistä tietysti osan eli n. puolet. Siitä huolimatta menoerä on huomattava ja tämän viimesijaisen tuen piirissä olevien määrä on huolestuttava.

Tällä hetkellä Vantaalla toimeentulotuen osalta on jo pitkään ollut käytännössä työmalli, jossa toimeentulotuen piirissä olevia kuntalaisia ei tavata. Vantaalla päätökset tuesta tehdään niin että kuntalainen täyttää hakemuksen ja hankkii siihen kuuluvat liitteet, toimittaa ne sosiaaliasemalle. Sosiaaliasemalla pääsääntöisesti etuuskäsittelijät käsittelevät hakemuksen ja tekevät päätöksen, postittavat sen kuntalaiselle ja laittavat tuen maksuun.

Huom! asiakasta ei tavata missään vaiheessa, koska siihen ei ole tarpeeksi henkilöstöresurssia olemassa. Tämä on vahvasti syrjäyttävä tekijä. Tämä on järjetöntä sosiaalityön laiminlyöntiä.

Arvoisat valtuutetut,
toivon että ymmärrätte mikä ero on etuuskäsittelyllä ja sosiaalityöllä. Tällä hetkellä Vantaalla tehdään loistavaa etuuskäsittelytyötä valtavilla asiakasmäärillä yhtä työntekijää kohden, mutta ei juuri ollenkaan sosiaalityötä, jonka perustarkoitus olisi tavata asiakas, selvittää syitä miksi ollaan jouduttu tukeutumaan toimeentulotuen asiakkuuteen, ohjaavaa työtä jolloin tuetaan ja autetaan asiakasta pääsemään pois tuen piiristä sekä ennaltaehkäistään yhteiskunnasta syrjäytymistä kaikilla sosiaalityön keinoilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti