maanantai 17. marraskuuta 2014

Mielenterveysvaikutusten arviointi päätöksenteossa

Vietämme mielenterveystyön viikkoa, joten halusin pitää periaatteellisen puheenvuoron Vantaan valtuustossa aiheeseen liittyen. 

Minusta on tärkeää muistuttaa kunnan päättäjiä eettisestä päätöksenteosta. Alla lyhyt puheeni:


Haluan pitää lyhyen periaatteellisen yleispuheenvuoron tärkeää meneillään olevaa mielenterveystyön teemaviikkoa silmällä pitäen. On tärkeää muistuttaa myös itsestään selvistä asioista. Vai onko mielenterveys itsestäänselvyys? Ei se valitettavasti ole ja aina emme pysty vaikuttamaan mielenterveyden tilaan, mutta voimme edesauttaa kuntapäättäjinä mielenterveyttä huomioimalla laajasti kaikissa elinkaaren vaiheissa olevia Vantaalaisia päätöksenteossa. Erityisesti niiden huomiointi joiden ääni on kaikista hiljaisin.

Mielenterveys on ihmisen hyvinvoinnin perusta. Se on voimavara joka mahdollistaa mielekkään elämänlaadun. Mielenterveyteen vaikuttavat monet seikat kuten, ihmissuhteet, kasvuolosuhteet, sosiaaliset verkostot, omat voimavarat, taloudellinen tilanne, elinympäristö, työ jne.

Kunnallisessa päätöksenteossa ei siis tulisi unohtaa mielenterveysvaikutteita. Mielenterveyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa lasten palvelut, kouluolot, nuorisotyö, kaavoitus, virkistysmahdollisuudet, köyhyyden vastainen työ, työmahdollisuudet, osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet sekä liikennejärjestelyt ja melutaso jne.

Mielenterveysongelmat aiheuttavat reilu viiden miljardin laskun yhteiskunnalle vuosittain. 

Kun tehdään päätöksiä on niitä pohdittava talousnäkökulman lisäksi myös ihmisyyden näkökulmasta.

Nykyisellään maksamme usein jälkikäteen kalliisti monien päätösten seurauksista. Osin tämänkin vuoksi valtaosa mielenterveystyöhön käytetyistä rahoista menee mielestäni ongelmien korjaamiseen, kun painopiste tulisi olla ennaltaehkäisyssä.

Hyvää mielenterveystyön viikkoa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti