maanantai 15. joulukuuta 2014

Nuorten kokema seksuaalinen väkivalta esillä tänään kaupunginvaltuustossa

Pidin kaupunginvaltuustossa ryhmämme puheen liittyen hyvinvointikertomukseen ja siellä aiheeseen nuorten kokema seksuaalinen väkivalta. Puhe alla:


Keskustan valtuustoryhmä on erityisen huolestunut kouluterveyskyselyssä koko maassa esille tulleeseen haasteeseen nuorten seksuaalisesta väkivallasta sekä häirinnästä.

Hyvinvointikertomuksesta ilmenee, että koulukiusaamista yleisempää on seksuaalisen väkivallan kokeminen. Peruskoululaisista 16 prosenttia, lukiolaisista 15 prosenttia ja ammattioppilaitosten opiskelijoista 24 prosenttia on kokenut seksuaalista väkivaltaa.

 

Tässä seksuaalisesta väkivallasta puhuttaessa tarkoitetaan tahdonvastainen intiimiä koskettelua, seksiin painostamista tai pakottamista sekä maksun tarjoamista seksistä. Häiriköinnistä puhuttaessa viitataan vallan väärinkäyttöön ja seksuaalisuuden halventamiseen sekä nöyryyttävään kielenkäyttöön.

Meitä kaikkia aikuisia velvoittavat monet asiat puuttumaan tähän mm. Kansainvälinen lasten oikeuksien sopimus velvoittaa meidät puuttumaan ja puhumaan seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta.

Meillä on velvollisuus tarjota tietoa nuorille heidän oikeuksistaan, turvataitokasvattaa heitä ja tarjota medianluku taitoihin liittyvää kasvatusta. Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on asenteiden, tietojen, taitojen, sukupuolten ja yksilöiden välisen tasa-arvon, sekä seksuaaliterveyden edistäminen. Turvataitokasvatuksella vahvistetaan lasten omia taitoja puolustaa itseään ja pitää huolta rajoistaan kiusaamisen, väkivallan, houkuttelun ja ahdistelun tilanteissa. Turvataitokasvatus on lasten omien voimavarojen ja selviytymiskeinojen laaja-alaista vahvistamista.

Nettimaailma on tuonut pornon ja seksin jokaisen lapsen ja nuoren saataville, jos annamme tulevien sukupolvien hankkia seksuaalikasvatuksensa verkosta, pelkäänpä että tulevaisuudessa opittu malli lisää meidän haasteita koulumaailmassa juurikin seksuaaliväkivallan osalta.

Keskustan valtuustoryhmä toivookin että päiväkodeissa ja kouluissa sekä nuorisotoimessa lisättäisiin tietoisesti turvataitokasvatustunteja, seksuaalikasvatusta sekä henkilöstön osaamista kohdata lapsia ja nuoria asian tiimoilta. Olisi myös tärkeää selvittää missä ympäristössä tai olosuhteissa nuoret häiriköintiä kohtaavat ja kenen toimesta.

Lopuksi haluan kiittää, että Vantaa on huomioinut hyvinvointikertomuksessaan seksuaalisen väkivallan ja häirinnän. Myös haasteellisista asioista on puhuttava ääneen ja eri toimijoiden sekä toimialojen yhteistyöllä pyrittävä muutokseen.

 

 

 

 

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti